Атлантическата треска и сьомгата по щатското крайбрежие рязко намаляват

Бързото затопляне на водите в залива на Мейн край източната част на САЩ прави това място негодно за атлантическата треска, което е довело популацията до прага на колапс, показа ново проучване в САЩ. Резултатът е налице въпреки крутите мерки за намаляване на улова.

sockeye-492258_1920

В залива на Мейн водата се затопля по-бързо от 99% от останалата част от световните океани през последното десетилетие. Влияние имат промените в атлантическото течение Гълфстрийм, измененията в Тихия океан и нарастващата тенденция на изменение на климата.

Според учените, констатациите говорят за необходимост да се обърне повече внимание на променящите се температури на водите при управлението на световните рибни запаси, които обикновено се базират на исторически данни за улова.

Бързите промени надминават способността на учените да разпознават и реагира на случващото се във водата, коментираха те.

Едновременнно с това друго проучване показа, че броят на рибите сьомга Калифорния също намалява заради затоплящата се вода. Броят на младите сьомги в река Сакраменто е значително по-малък тази година, отколкото през 2014 г., по данни на федералните власти. Това се обяснява със сушата, която прави по-трудно възпроизвеждането на застрашените видове.

Федералните експерти по дивата природа посочиха, че до момента са преброили 22 на сто по-малко млади сьомги в реката в сравнение с миналата година – сама по себе си много нестабилна година за рибите от вида, които са застрашени от изчезване и са защитени със закон. Сега специалистите се надяват, че зимните бури ще направят по-благоприятни условията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*