Statkraft: ВЕИ енергетиката се възползва от срива на петролния сектор

Зелената енергия се радва на ползи от срива в петролния сектор, тъй като има повече средства за инвестиции и повече квалифицирана работна ръка в ръка. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата в Европа фирма-производител на възобновяема енергия Statkraft в Норвегия. Компанията е е най-големият оператор на водноелектрически в системи Европа, а също така има вятърни паркове и централи, работещи на газ. Компанията, която има електроцентрали в страни като Германия, Великобритания, Турция и Бразилия, има оборот от 6,1 милиарда долара за миналата година.

renewables_21
„Сега е по-лесно да се получи финансиране, тъй като има по-малко пари, които навлизат в сектора на петрола“, заяви главният изпълнителен директор Кристиян Райнинг-Тьонесен.

„Само до преди години и половина имахме сериозни проблеми за назначаването на квалифицирани хора на критични позиции. Сега имаме никакви проблеми. Петролната индустрия има много квалифицирани хора (които напускат), така че сега при нас има наплив от кандидати. Повече отколкото се нуждаем, всъщност“.

Един от проектите, които биха могли да се възползват от тенденцията, е голям вятърен парк в Норвегия, който би могъл да генерира 1000 мегавата електричество. Statkraft замрази плановете за неговото изграждане през юни, позовавайки се на ниска рентабилност. Сега обаче Райнинг–Тьонесен смята, че компанията гледа как да придвижи проекта, в който тя ще има 51-процентен дял.Statkraft планира да вземе окончателното решение за инвестицията в този проект през първото тримесечие на 2016.

Общо взето Statkraft вижда възможности за растеж в Южна Америка, където наскоро отвори водноелектрическа централа в Перу и увеличи дела си в бразилския енергийна компания Desenvix. Освен това норвежката фирма наскоро откри своя втора водноелектрическа централа в Турция – най-бързо растящият пазар за електроенергия в Европа – и започна започна изграждането на трета, а по-нататъшните инвестиции ще зависят от състоянието на сигурността там. Очаква се и скандинавските пазари да се развиват добре, макар че средните цени на електроенергията в региона достигнаха 15-годишния си минимум през третото тримесечие заради късното снеготопене в планините и влажното време, повишаващо водните запаси. Паралелно с това обаче Швеция планира да затвори четири ядрени реактора до 2020 г., по-рано от предварително планираното, а и наскоро прокарани нови кабели от Норвегия към Великобритания и Германия с цел допълнителен износ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*