Такса найлонови торбички в Шотландия спести 650 милиона пликчета за година

Миналата година Шотландия се опълчи срещу пластмасовите отпадъци и започна да таксува потребителите с по 5 пени за найлонов плик в магазините. Този ход имаше за цел да насърчи купувачите да си носят торби за многократна употреба от дома. Само година по-късно резултатите от този експеримент са впечатляващи: 650 милиона по-малко торбички са използвани в цялата страна в сравнение с предишните години.

shopping-874974_1920
Нещо повече, всеки 5 пенса, заплащани от потребителите, са дарени на благотворителни организации, което е довело до набирането на над 10 милиона долара.
Търговските вериги и магазините в цяла Шотландия отчитат значителен спад на използването на найлонови пликове, откакто таксата влезе в сила само преди година. Купувачите могат да си носят чанти от дома или да плащат по 5 пени за торба, в резултат на което повечето магазини за хранителни стоки отчитат спад с 80% на употребата на найлонови торби, а една верига – Asda – докладва за 90% намаление. От своя страна мега-веригата за хранителни стоки верига Sainsbury изведе ограничителната мярка на друго ниво, като напълно прекрати предлагането на такива чанти в своите магазини. По този начин тя реално може да се похвали със 100% спад в използването на найлонови чанти.
Спестените 650 милиона пликчета се равняват на 4000 тона пластмасови отпадъци, които не са отишли на депото, или спестени 2500 тона CO2.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*