Русия осуетява плана за Антарктически морски резерват

Русия отново осуети опитите да се създаде най-големият в света океански резерват – в Антарктида. Своевременно идеята за антарктическа зона без риболов бе подкрепена дори от Китай.

ice-731329_1280

Комисията за опазване на антарктическите живи морски ресурси (CCAMLR) проведе поредната си среща в Австралия в края на октомври и не успя да постигне споразумение за опазване и управление на морската екосистема в Южния океан. Русия блокира предложенията за опазване на региона за пети пореден път. За сметка на това Китай подкрепи плана, макар че това е една от страните с големи апетити за риболов в зоната.

Делегати на срещата коментираха, че продължаващата опозиция от страна на Русия – която твърди, че такава затварянето на голяма площ за риболов е ненужно – е разочароващо и фрустриращо.

Все пак е налице известна доза оптимизъм, защото остана само една страна, която не е съгласна с плана, и обединението е по-близо до целта си от всякога.

Целта на резервата, който е планиран с международен договор още през 1982 г., е опазването на антарктическия морски живот „като същевременно се осигури рационално използване“ на водите, вземайки под внимание световната продоволствена сигурност.

Европейският съюз и 24 други държави са членове на организацията, основаваща се на консенсус. Отделно от това още 11 страни са подписали конвенцията.

Антарктида е дом на повече от 10 000 вида, включително повечето от пингвините по света, китове, морски птици, големи калмари и специфични видове риба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*