Чистят буковите гори на Витоша от японска фалопия

Фалопия японика, която е един от най-агресивните чужди (инвазивни) видове за флората на България, застрашава и буковите гори на Витоша. През последните години растението завладя междублоковите пространства в градовете, където първоначално е засадено с декоративна цел заради буйната му листна маса. Но докато в града площите може да се третират с хербициди, то битката с инвазивния вид на Витоша не може да се провежда по този начин, защото територията е защитена.

WEEDS054

Сега ликвидирането на фалопията е включено в проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на природен парк „Витоша“, съобщи МОСВ. Проектът се финансира по ОП “Околна среда 2007-2013 г.”

В продължение на две години инвазивният вид се изкоренява на ръка. Това е изключително трудно заради мощните коренища, които фалопията образува. Предвижда се мерките да продължат и през следващите години, за да се постигне траен резултат.

Паралелно с унищожаването на фалопията се извършва залесяване с местни растителни видове, което се финансира по проекта „Дейности за устойчиво управление на Природен парк “Витоша“. По него през октомври 2014 г. са засадени 5000 смърча в местността „Меча поляна“ с помощта на доброволци. През ноември са засадени 1000 фиданки клек в местността „Платото“. Засадени са и 400 броя бяла, зелена и обикновена елша и 400 планински ясена.

1 коментар

  1. Една от най скъпите билки в света , от нея се правят милиарди , ние българите както винаги изкореняваме това от което бихме имали най голяма полза …..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*