Яркочервеният офис на Coca Cola в Берлин е всъщност доста зелен

Не бихте могли да не забележите централата на Coca Cola в Берлин, облечена в емблематично червени плочки на северния бряг на река Шпрее. Но това, което не може да се види, са нейните зелени енергоспестяващи функции, които помогнаха на сградата да постигне златен LEED сертификат. Нейните създатели са архитектите nps tchoban voss.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-7-660x441

Сградата се намира на пешеходно разстояние от популярната галерия East Side и е свързана с града чрез наземна и подземна железница. Седеметажката постройка се вписва в типологията на разработката Остаафен. Новата сграда използва за терен някогашно сметище, наред с няколко други постройки като хотела Nhow и реновирани индустриални сгради.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-6-660x440

Три страни на централата са обвити с яркочервени плочки – такива в цвета на популярната напитка. Тези постоянни керамични фасади са лесни за почистване и не трябва да бъдат пребоядисвани или почиствани. Освен това те могат лесно да бъдат рециклирани, ако се наложи сградата да бъде премахната или ремоделирана в бъдеще.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-2-660x435

Сградата се отваря с остъклена фасада на юг, към реката. Умният пасивен соларен дизайн позволява слънцето да затопля интериора през зимата, но го предпазва от горещината през лятото. Тази “лятна изолация” се постига чрез изпъкнали хоризонтални елементи, разположени на различни интервали, предлагащи на обитателите гледка към реката в съчетание с регулирана вътрешна температура. Гледани отстрани, елементите формират елегантен S-образен профил.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-1-660x441

Отоплението през зимата идва от системата за ко-генерация на града, като е предвиден и известен дял за възобновяеми енергийни източници. Ключовите системи за вентилация над окачените тавани се ограничават до основната зона на сградата. Периферните райони с отворен план се отопляват от специфична система за топлинна активация, което позволява таваните да са с пълна височина. Топлоизолацията съответства на насоките Енев 2009, което означава, че годишното потребление на първична енергия на сградата е 155,5 кВтч/кв.м./год. Тази цифра е почти 10 на сто по-ниска от максимума по Energiesparverordnung (EnEV) – немската регулация за енергийно спестяване. За да се смекчи ефекта на градски топлинен остров, технологията на покрива и положеният чакъл са боядисани в бяло, за да отразяват слънчевата енергия.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-5-660x443

Около и на паркинга има вело-паркоместа, покрити с покривни плоскости. Душове и съблекални, разположени на първи подземен етаж, правят комфортен живота на служителите, които идват с колело на работа. Работните пространства с отворен план са проектирани със специално внимание към акустичния комфорт, с ефективни абсорбционни елементи, които са вградени. Всичкият дървен материал, използван в сградата, е одобрен от Съвета за стопанисване на горите (FSC), а служителите се радват на много естествена светлина.

nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-8-660x443   nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-ClausGraubner-4-660x447  nps-tchoban-voss-coco-cola-berlin-montage-660x418

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*