Porsche и Audi засегнати в емисийния скандал на VW

Volkswagen е използвала устройства за измама при тестовете на замърсяване на въздуха и в дизеловите си луксозни автомобили, съобщиха американските екологични регулатори в понеделник. Това е нов удар по автомобилния производител, който и без друго вече страда заради фалшифициране на еко-тестовете на колите си.

car-932734_1920

Агенцията за защита на околната среда на САЩ заяви, че разглежда 3.0-литровите V6 дизелови двигатели, използвани най-вече в по-големи, по-скъпи модели като Porsche Cayenne. Според регулатора, на тези автомобили е инсталиран софтуер, който да мами тестовете за вредни емисии.

Volkswagen отговори, като оспори констатациите на агенцията. Фирмата каза, че “няма инсталиран софтуер” на нейните 3.0-литрови V6 дизелов двигатели, който да „променя характеристиките на емисиите по забранен начин”.

VW направи подобни изказвания и преди година, доста преди да признае за измамите при 4-цилиндровите си дизели.

Източник, близък до компанията и запознат с разследванията на регулаторите, коментира, че във фирмата не знаят как експертите на еко-агенцията са достигнали до своето заключение и на какво се базират констатациите.

V6 дизеловите двигатели са проектирани от поделението на VW Audi и масово използвани във висококласните модели, продавани от марките VW, Audi и Porsche в моделите от годините от 2014 до 2016.

Новото разкритие потапя и Porsche и Audi в скандала, в който се забърка компанията-майка Volkswagen AG преди няколко седмици. Този случай „обръсна“ 20 милиарда евро от пазарната капитализация на компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*