Германия планира 33% от електроенергията й тази година да е от ВЕИ

Германия е една от страните, които постоянно опровергават скептиците относно възобновяемите енергийни източници. В общи линии, тя показва, че дори една страна с мощна, енергийно интензивна икономика може да получава много голяма част от своята електроенергия от възобновяеми източници. Става все по-евтино и по-лесно с течение на времето, докато мащабните комунални системи за съхранение стават по-евтини и допълнително намаляват проблемите с прекъсванията.

res-res

В много слънчеви и/или ветровити дни Германия получава повече от половината от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Понякога това праща цените на електроенергията в зоната на отрицателното ценообразуване, защото има много „свободна“ енергия на разположение. В действителност, на 25 юли тази година, 78% от електроенергията в Германия е била добивана само от възобновяеми източници на енергия!

Миналата година Германия е произвела 161 милиарда киловатчаса от възобновяеми източници. Това прави 27% от потреблението на електроенергия. Тази година, благодарение на бързия растеж на вятърната и слънчева енергия, страната е на път да произведе 193 милиарда киловатчаса от възобновяеми източници. Това ще значи около 33% от общото потребление на електроенергия. Ръстът е с около 22% само за една година!

Въпреки, че в късната есен времето е трудно предсказуемо, слънчевата енергетика на Германия вече е осигурила толкова електричество за изминалия 10-месечен период (35 милиарда киловатчаса), колкото за цялата 2014 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*