Сателитни предаватели доказаха успеха на проект за опазване на защитена птица

Сателитни предаватели доказаха успеха на забележителния проект за опазване на белошипата ветрушка – дребен вид сокол, който бе изчезнал от България в последните години. Проектът се осъществява от организацията „Зелени Балкани“. Оттам съобщиха, че две от белошипите ветрушки, на които са поставени сателитни предаватели, достигнаха местата си за зимуване в Африка. За момента женските птици BSB и BDS (както са кодовете на цветните им пръстени), зимуват в различни райони на териториите на Чад и Нигер.

Lesser_kestrel-with-insect-400

BDS – по-възрастната от двете ветрушки, която гнезди в Сакар през 2014 и 2015, стартира миграцията си в средата на септември. Данни от предавателя на птицата показват, че тя е била в гнездовия район за последно на 15 септември, а на 17-ти BDS вече била на територията на Либия в Африка. За няколко дни женската ветуршка достигна до Нигер, където се е установила и до днес.

Другата птица – BSB, след известно скитничество до Гърция, завръщане обратно до района на колонията и после до Турция, се отправи към местата за зимуване на 26 септември. В рамките на няколко дена BSB извърши активна миграция и на 2 октомври достигна Чад, където е и до днес.

До този момент липсваше конкретна информация къде зимуват белошипите ветрушки от нашата страна. Докато за ветрушките от западноевропейската популация (Испания) бе доказано зимуването в района на Сенегал, за птиците от балканската популация на вида имаше само предположения, че зимуват или в Судан или в Южна Африка.

Получените данни за зимуването на белошипите ветрушки от Балканите могат да са много полезни за опазването на вида в този критичен момент от техния жизнен цикъл.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*