Вятърна турбина без витла? И такова устройство вече има

Изследователска компания от Ню Хемпшир наскоро обяви, че е патентовала вятърна турбина без витла. Тя се базира на патент на Никола Тесла от 1913.

Вятърната турбина „Фулър“, разработена от Solar Aero, няма никакви витла – нито големи, нито малки. Има само една въртяща се част, която е елемент от генератора, като всички компоненти са монтирани в голяма кутия.

Този вид турбина има няколко предимства пред големите витлови генератори, чиито бели кули и перки, възправени насред полетата, се виждат от километри разстояние. Благодарение на нейните екранирани вътрешни и външни части тя не представлява заплаха за който и да е животински вид – прилепи, птици и др. За външния наблюдател единственото видимо движение се забелязва тогава, когато турбината се завърти цялата около оста си, за да се насочи спрямо вятъра. Това също я прави по-добра от големите витлови генератори, които създават въздушни завихряния, смущаващи радарите на самолетите, системите за наблюдение във военните бази и други видове сензорно оборудване.

Според компанията, тази турбина може да генерира ток при цена, която е съпоставима или дори еквивалентна с цената на електричеството от въглищни електроцентрали. Оперативните разходи о поддръжката на такова устройство се очаква да са изключително ниски. Поради факта, че е наземна, поддръжката й е и по-лесна.

Първообразът на тази турбина – моделът на Тесла, се е състоял от система от дискове, с малки жлебове, така че когато флуидът (въздухът) навлиза в машината, той оказва натиск върху дисковете и чрез жлебовете се придвижва към ръбовете на всеки диск. По този начин той предава енергията си на дисковете и те се завъртат. Дисковете трябва да бъдат много близо един до друг. За да бъде ефективна, тази система на Тесла се нуждаела от много тънки дискове, които да елиминират турбуленциите в машината. По онова време такъв материал не бил намерен. Сега, близо един век по-късно, този проблем е решен.

Турбина с размер на демонстрационния модел би трябвало, според компанията, с лекота да може да генерира 10kW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*