Световната банка: борбата с изменението на климата е борба с бедността

Изменението на климата може да унищожи „трудно извоюваните постижения“ на международното развитие и да вкара повече от 100 милиона души в бедност до 2030 г., ако светът не предприеме бързи действия за справяме с промените на климата.

Това е изводът на Световната банка в последния й доклад, публикуван преди броени дни, очертаващ какво означава промяната на климата за някои от най-бедните хора в света.

workers-754583_1920

През последното десетилетие, според СБ, е постигнат значителен напредък за намаляване на бедността в световен мащаб. През 1991 г. 36 на сто от населението на света са живели в бедност – тази цифра е вече 10 на сто. Въпреки това, предупреждава Световната банка, без мерки за намаляване на емисиите, които защитават бедните, този напредък може да бъде съсипан.

В доклада се констатира, че бедните по света са сред тези, които са в най-голям риск от климатични шокове – скокове на цените на храните, огнища на болестта и екстремни метеорологични явления. Тъй като такива сътресения се увеличават и като интензивност, и като тежест на последствията, милиони хора могат да се окажат лишени от препитание и да се окажат отново в дълбока бедност, прогнозира докладът.

Джим Йонг Ким, президент на Световната банка, заяви, че борбата с бедността и борбата с изменението на климата трябва да се разглеждат в тандем. „Този доклад изпраща ясно послание, че намаляването на бедността няма да е възможно, ако не се предприемат сериозни действия за намаляване на заплахата от изменението на климата върху бедните хора и драстичното намаляване на вредните емисии“, каза той в изявление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*