„Формула 1“ за хибриди показва потенциала на електрическите двигатели

Едва ли много хора знаят, че миналата седмица група британски ученици се събра на пистата в Ню Хемпшир, за да се състезава в стил „Формула 1“, но с хибридни автомобили. Няколко щриха от събитието разкри Technology Review.

Състезанието е „традиционно“ и се провежда още от 2006 година. В него се състезават автомобилни с открита кабина и открити колела, като самите машини са конструирани изработени от учениците. Возилата са предимно хибридни, на газ или дизел и с набори от батерии, които взети заедно могат да им осигурят добри параметри: достигане на 100 км./ч. за по-малко от 5 секунди.

Състезанието е забавно, но ти има и една важна мисия: хвърля светлина върху това какви възможности носят хибридните и електрическите автомобили. Със своите електрически батерии те могат да разчитат на мощен и моментално наличен въртящ момент, а на фона на това конвенционалните бензинови двигатели изглеждат тромави и бавно реагиращи.

Иначе без съмнение състезанието е арена за демонстрация на куп нови идеи и иновации. Така например един от отборите тази година демонстрира спортен автомобил, който лесно се превръща в семейна кола. Това става посредством лесна система за „превключване“, която ограничава мощта и високата скорост в зависимост от това кой кара колата. Друг отбор пък показа нова трансмисия с два електрически мотора, осигуряваща по-лесно управление на автомобила с плавно навлизане в завоите и отлично балансиране.

Някои екипи дори патентоват изобретенията си, родени като част от това състезание.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*