Соларни керемиди – бъдещето на екологичните домове?

solar-architecture-admirers-01-600x365

solar-architecture-admirers-04Класически керемиден покрив или соларни панели? Това е дилема, която човърка мнозина, свързани по един или друг начин с изгражданетщо на жилищни сгради. Соларните керемиди обаче слагат край на чуденето – те са ново изобретение, което може да помогне много за спестяване на енергия и намаляване на сметките за ток.

Решенисто е съвсем просто – в керемидите има вградена соларна клетка. Самите керемиди изглеждат нелошо. Направени са от глина, в която е вградена по една соларна клетка, така, че при нареждането да бъде изложенан а слънце. Създателите им не казват конкретни цифри за капацитета на соларните керемиди, но посочват, че добивът на енергия е толкова висок, колкото при класически фотоволтаични панели, тъй като малкият размер не накърнява ефективността.

solar-architecture-admirers-05

Наред с това е разработена и прозрачна версия на соларните керемиди – те са просто прозрачни соларни керемиди с интересен естетически ефект. Устойчиви са на слънце и всякакви климатични условия, въпреки че са направени от плексиглас. Прозрачността им позволява на слънцето да огрява интериора на дома – те позволяват на 90% от естествената светлина да навлиза в къщата.

 

16 коментара

  1. за бога хора , съборете си покривите – нека звездите дойдат при вас.

  2. Освен материалът от който ще бъдат направени прозрачните отвори и тяхното дълголетие, важно е електрическите параметри на фотоклетките като ефективната им мощност ,както и скорост на преобразуване на светлината в електричество! Дайте повече информация по тази тема!

  3. Здравейте за мойте кошери ще измислите ли нещо?

  4. Идеята е просто ГЕНИАЛНА! А дали плексигласа ще потъмнява- това е въпрос на конкретния тип плексиглас, който ще се използва. От ясно по- ясно е, че няма да се използва материал, които след 2 или 3 години става негоден, или пък връзките м-у елементите престанат да функционират. Просто това ще бъде икономически неизгодно за производителя. И не се безпокойте, ще се намери подходящия материал…щом идеята работи..

  5. Поредната технически неиздържана глупост! Много по ефективно би било да добиваш енергия от отделени след консумация на боб газове, а и тогава няма да ти се смеят, че си си хвърлил парите на вятъра. 🙂

  6. Според мен това е нерационално защото трудно ще се обслужват колегата е прав плексигласа потъмнява и още на първата година ще падне капедето а за връзките да не говорим абе с две думи които изка да си купува но ще даде доста пари защото са много скъпи за обикновенният българин

  7. Това са лъжи. Инвестицията е невъзвръщаема, защото на втората година плексигласът помътнява и панела започва да работи на едва 10% от първоначалния си капацитет. Който не ми вярва, да дойде да погледне колата ми – имам 2 плексигласови панела на багажника (друга макра, друг тип, без керемидената обвивка, но от същия материал – плексиглас). На 3 години са и вече са практически безполезни.

  8. Спонсорират ли се каот екологична енергия – поне без ДДС да се придобиват за лични цели.

  9. А какво става с натрупания отгоре сняг?

  10. A през лятото не е ли опасно да стане сауна в къщата.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*