Въглеродните емисии спаднали у 11 от членовете на Г20

Емисиите на парникови газове на глава от населението са спаднали у 11 от страните от Групата на 20-те големи икономики. Това е повратна точка в борбата с изменението на климата.

coal-88064_640

В доклада на една нова организация от учени и експерти, наречена „Климатична прозрачност“, сер казва още, че 15 от членовете на Г20 демонстрират силен ръст на енергията от възобновяеми източници през последните години.

„Борбата с изменението на климата от страна на Г20 е достигнала повратна точка. Емисиите на глава от населението са спаднали у 11 страни-членове. Възобновяемата енергия расте силно“, заяви групата в свое изявление. Г20 е отговорна за около три четвърти от световния обем на парникови газове.

Членовете на Г20 „всички трябва спешно да намалят въглерода в своите икономики“, сочи докладът, „за да се посрещне целта на ООН за ограничаване на нарастването на средната температура с до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища“. Това е важно, за да се ограничат бедствия като горещи вълни, наводнения и покачване на морското равнище.

Лидерите на Г-20, водени от Съединените щати и Китай, ще се срещнат в Турция на 15-16 ноември. Темата на срещата ще е борбата с именението на климата.

В доклада се казва, че тенденцията при емисиите на глава от населението през последните пет години до 2012 г. сочи спад в Австралия, САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Европейския съюз, Южна Африка, Италия, Франция и Мексико.

Въглеродните емисии на глава от населението емисии продължават да растат при най-многолюдните страни от Г20 – Китай и Индия.

1 коментар

  1. Тенденцията в Индия и Китай ще се запази още дълги години защото все повече хора там разбират какво е компютър, телефон и кола. Проблема е във СВРЪХ потреблението на западните държави.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*