Apple изучава енергията от морски вълни в Ирландия

През последните няколко години – всъщност откакто Тим Кук стана изпълнителен директор – Apple работи усилено в областта на екологията. Фирмата премахва токсичните съставки от своите продукти, прави ги по-рециклируеми, инвестира пари в чиста енергия и опазване на природата. Имат няколко соларни инсталации, други са в процес на изграждане, даже купиха огромна гора с цел консервация. Това е технологичната компания, която е най-напред в стремежа да работи изцяло с 100% чиста енергия. Дори Greenpeace ги хвали за „екологично лидерство“.

robben-island-832658_1920

Видимо ябълката предпочита слънчева енергия до момента. Лесно е да се досетим защо – тя е чист енергиен източник, който бързо съзрява, а цените спадат главоломно. А и има огромен неизползван потенциал. Но това не пречи да се заложи и на други направления – и Apple прави точно това.

Apple и Съветът за устойчива енергия в Ирландия SEAI ще работят заедно за научно-изследователски разработки в сферата на развитието на системи за добив на енергия от морските вълни в Ирландия. Apple е създала фонд на стойност 1 милион евро, който да помогне на разработчиците, получаващи грантове от SEAI, да тестват своите енергийни прототипи за океанска енергия на Тестовата площадка за океанска енергия в залива Галуей.

Западният бряг на Ирландия е признат за един от най-добрите вълнови ресурси в света и аз горещо приветствам това споразумение между Apple и SEAI да се помогне да черпим от този възобновяем източник на енергия“, каза Алекс Уайт, министър на комуникациите, енергетиката и природните ресурси на Ирландия.

От страна на Apple Лиза Джаксън, вицепрезидент по околната среда, политиките и социални инициативи, заяви: „Ние сме дълбоко ангажирани с целта да захранваме всички наши съоръжения със 100% възобновяема енергия и вярвам, че инвестициите в иновативни проекти ще направи постигането на тази цел по-лесно“.

Тестовата площадка за океанска енергия в залива Галуей е създадена през 2006 г. от SEAI и Морския институт в Ирландия. Той се използва за прототипи в мащаб ? на вълново-енергийни устройства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*