Г20 харчат 4 пъти повече за изкопаеми горива, отколкото за ВЕИ

Страните от Г20 харчат почти четири пъти повече ресурси, за да подкрепят производството на изкопаеми горива, отколкото за подкрепа за възобновяемата енергия. Това поставя под въпрос ангажимента им към спирането на изменението на климата, обяви мозъчен тръст в четвъртък.

alternative-2489_1920

Г20 харчи средно 78 милиарда долара национални субсидии, предоставяни чрез преки разходи и данъчни облекчения, за 2013 г. и 2014 г., според доклад на Института за отвъдморско развитие (ODI). Други 286 милиарда долара са инвестирани в производството на изкопаеми горива от държавни предприятия в Г20. Свързаното публично финансира се очаква да бъде средно още около 88 милиарда долара годишно.

В същото време субсидиите за възобновяема енергия през 2013 г.са оценени на 121 милиарда долара от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Това означава, че правителствата от Г20 позволяват на производителите на изкопаеми горива а да подкопаят национални ангажименти за опазване климата, като същевременно им плащат за привилегията“, каза ODI.

Лидерите на Г20 ще се срещнат в Турция на 15-16 ноември, където изменението на климата ще бъде темата на обсъждане. Франция пък ще бъде домакин на преговори между почти 200 нации от 30 ноември до 11 декември, като целта е те да се споразумеят за план за ограничаване на изменението на климата след 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*