Нов материал създава чист, самоподдържащ се енергиен източник

Това е заветната цел на научните изследвания – да се открие начин за имитиране на естествения процес на фотосинтеза, така че светлината да може да бъде лесно се превръща в енергия за други цели, точно както правят растенията. Сега изследователи са открили изкуствен материал, който им позволява да имитират тази система за създаването на чист, устойчив източник на енергия.

palm-366843_1920

Изследователи от държавния университет във Флорида са открили метод за използване на манганов оксид – известен също като бирнесит – за улавяне на слънчевата светлина, така че след това тя да може да се използва за създаване на окислителната реакция, която разгражда водата (H2O) на водород (Н) и кислород (О2). Окисляването се случва по време на фотосинтезата. Чрез репликиране на тази част от естествения процес хората биха могли да произвеждат енергия по нов начин чрез прост, практичен механизъм.

Използването на манганов оксид по този начин се определя като изцяло въглеродно неутрален метод за производство на енергия и може да помогне за производството на водородно гориво, което няма да има отрицателно въздействие върху околната среда.

„На теория това трябва да е самоподдържащ се енергиен източник“, каза Жозе Л. Мендоса-Кортес, професор по инженерна химия. „Може би в бъдеще би било възможно да поставяме този материал на своите покриви и той да се превръща дъждовната вода в енергия с помощта на слънцето“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*