Изменението на климата срива раждаемостта

Спадовете на раждаемостта в развитите страни е обект на множество анализи и проучвания. Сега група учени предполага, че намаляващата раждаемост в САЩ е резултат от глобалното затопляне.

baby-256857_1920

Ново проучване, публикувано от Националното бюро за икономически изследвания, показва, че изменението на климата навярно е още един фактор за намаляващата раждаемост. За да стигнат до този извод, изследователите са проучвали данни за раждаемостта 9 месеца след най-горещите дни (по тяхната дефиниция това са дни с температури над 26 градуса). Учените открили, че около 1165 по-малко бебета се раждат във всеки от дните, които се оказват девет месеца след температурните пикове. В резултат на това се отичтат около 100 000 по-малко раждания в страната годишно.

Проучването е показало, че някои двойки навярно просто са отложили правенето на бебе, докато времето стане по-хладно. Това се потвърждава от наблюдението, че 11-13 месеца след големите жеги е налице увеличение на броя на ражданията. Но все пак нарастването на ражданията на тези „отложени“ бебета не компенсира отчетеното намаление, а покрива едва 32% от регистрирания спад.

Учените обясняват, че изменението на климата влие върху репродуктивните възможности: изследванията свързват увредената функция на сперматозоидите и намаления тестостерон с високото излагане на топлина. Имайки предвид, че горещите дни по света тепърва ще се увеличват – и като честота, и като интензитет – в резултат на изменението на климата, може да се очаква тенденцията за намаляване на раждаемостта да се запази или дори влоши.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*