Зелените активисти преосмислят демонстрациите си в Париж

Мащабната демонстрация, планирана от еко-активисти за навечерието на срещата на върха на ООН за климата в Париж, е под въпрос, след като организаторите изразиха опасения за риск за сигурността при такова голямо събиране на големи групи в града, където тетористични атаки убиха 129 души.

earth-1023859_1920

Екологични групи днес ще решават какъв курс на поведение да предприемат. Те са категорични, че ще се придържат към всяка забрана за обществени събирания, ако извънредното положение, обявено от френския президент Франсоа Оланд, остане в сила.

Организаторите от около 130 неправителствени организации се надяваха да привлекат около 200 000 души на шествието на 29 ноември, за което предвиждаха карнавална атмосфера. Целта на парада беше да се окаже натиск върху световните лидери да предприемат по-сериозни действия за борба с глобалното затопляне.

„Ние сме ужасени от атаките“, каза Алис Музин от Мрежада за действия за климата във Франция. Това е една от групите, които планираха парада за натиск върху световните лидери, които би трябвало да се съберат от 30 ноември до 11 декември в париж за срещата на върха на ООН и да изработят план за борба с изменението на климата. Сега мрежата обсъжда как да процедира оттук нататък. Те имат готовност да се съобразят с нарежданията на властите.

Съгласно френското законодателство, извънредното положение може да продължи 12 дни и премиерът Мануел Валс заяви, че може да бъде удължено, ако е необходимо. Франция обяви, че самата среща ще се проведе все пак. Делегатите, включително президентът на САЩ Барак Обама, всички са потвърдили участието си.

Ако сигурността и уважението към жертвите доведат до отмяна на демонстрацията в Париж, една от възможностите е да се организират подобни паради други градове като Сидни, Токио, Лондон или Ню Делхи на 29 ноември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*