Гигантско газохранилище се прероди като зашеметяващ парк в Лондон

Една знакова индустриална забележителност в Лондон се превърна в невероятен нов обществен парк. Bell Phillips Architects модернизираха „Парка с газохранилището“ – една кръгла зелена зона, обвита в скелета на старо газохранилище. Построен като част от реконструкцията „Кингс Крос“, проектът за адаптивна повторна употреба е „красиво противопоставяне на старото и новото“.

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-6-1020x610

Разположено в сърцето на Кингс Крос, газохранилището е било построено през 1850 г. и след това е било част от най-големите газови дейности в Лондон. След като е изведена от експлоатация през 2000 г., 25-метровата кръгова конструкция е демонтирана от старото си местоположение на площад Панкрас, ремонтирана и сглобена отново, за да се премести през 2013 г. до Кингс Крос.

Bell Phillips Architects спечелили конкурса за препроектиране на парка с газохранилището през 2009 г. В допълнение към поставянето на централната морава в границите на чугунената рамка, архитектурата фирма също така добавила колонада с 30-метров диаметър, издигаща навес от полирана неръждаема стомана. Dan Pearson Studio създали текстурирани и колоритни цветни шарки около рамката.

„Паркът с газохранилището е фантастичен проект, който съчетава индустриалното наследство на Кингс Крос със съвременната архитектура, за да създаде едно уникално място,“ каза Хари Филипс, съдружник в Bell Phillips Architects. „Да се измисли ново приложение на такава добре позната забележителност в Лондон е едновременно тежка отговорност и невероятна възможност. Ние бяхме изключително доволни да наблюдаваме как се оформя Паркът с газохранилището и се надяваме, че ще се превърне в много обичано обществено пространство“.

Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-61-1020x607 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-9-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-8-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-7-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-4-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-5-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-3-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-2-1020x610 Gasholder-Park-by-Bell-Phillips-Architects-1-1020x610

Снимки: ARGENT, London Communications Agency

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*