Мадрид ограничава колите за първи път – за намаляване на замърсяването

Мадрид наложи ограничения за навлизането с автомобили за хора, които не са жители на града, в централната част. Това стана в петък и е първият такъв случай в Мадрид. Наред с това градската управа наложи ограничение на скоростта на трафика. Крайната цел е да се намали замърсяването на въздуха, което напоследък обгръща града в кафяв смог.

sunset-185951_1920

Мадрид сравнително късно налага подобни ограничения на движението в центъра в сравнение с други европейски градове.

Градският съвет пусна допълнителни автобуси в петък и помоли хората да оставят автомобилите си у дома. Основното притеснение е заради високите нива на азотен диоксид – отровен газ, освобождаван от дизеловите двигатели.

„Това означава по-дълго време за пътуване, но всеки трябва да направи по нещо, за да се подобри ситуацията“, каза 39-годишният архитект Аранча Екевариа, идвайки на работа с автобус, а не с автомобил, в петък.

В Мадрид има над 3 милиона автомобила в движение, по около един на всеки двама души, плюс почти един милион на камиони, бусове и мотоциклети. Много от тях са дизелови. Заедно с това нетипичното за сезона слънчево и ясно време и липсата на дъжд задълбочиха проблема с влошения въздух.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*