Изоставена стара плевня в Швейцария стана модерен соларен дом

Тази малка вила, обвита в облицовка от лиственица, се намира в долината Банес в Швейцария и съчетава селска архитектура с най-модерни технологии за устойчиво строителство. Днес енергийно ефективен дом за една двойка, някога тя е била плевня. Реноваирали са я Alp’Architecture Sarl, превръщайки я в първата сграда от този тип, която е сертифицирана по „Minergie P“ – етикет за качество на нови и основно ремонтирани нискоенергийни сгради в Швейцария и Лихтенщайн.

The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-1-660x441

Малката къща е разширена откъм задната си страна. Добавени са и нови обеми, така че съществуващата структура да може да бъде трансформирана в първично пространство за живеене за двойката. Цял нов обем е добавен на партерния етаж, където сега има гараж, баня, помещения за оборудване (килери). Разширението е частично видимо на първия етаж, където съвременните облицовки отличават новодобавеното от структурата на старата плевня.

Адекватно оразмерени прозорци рамкират красивите гледки към долината. Новите мебели използват всеки сантиметър от наличното пространство. За да се отговори на изискванията за сертифициране по „Minergie P“, архитектите са добавили слънчеви панели и двойна вентилация. Тези модерни технологии осигуряват енергийна ефективност на дома, но и са били предизвикателство за интегриране в съществуващата старовремска архитектура.

The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-7-660x441 The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-6-660x441 The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-5-660x441 The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-4-660x506 The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-3-660x441 The-larch-barn-AlpArchitecture-sarl-2-660x440

Снимки: Architizer

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*