Великобритания затваря въглищните си мощности до 2025 г.

Великобритания иска да затвори всичките си въглищни електроцентрали до 2025 г. и да намали техния капацитет още през 2023 г. Тов реши правителството сряда. Страната става първата голяма икономика, определила дата за затваряне на замърсяващите електроцентрали на въглища с цел ограничаване на въглеродните емисии.

Наместо въглищните мощности страната ще се стреми към изграждането на нови газови и атомни електроцентрали, посочи държавният секретар по енергетиката и климатичните въпроси Амбър Ръд.

coal_SXC_HU-600-450

Въглищните електроцентрали генерират около една трета от електроенергията във Великобритания. Много от тях са силно застаряващи и тябва да бъдат затворени през следващото десетилетие заради затягането на екологичните норми на Европейския съюз.

Сега една консултантска фирма е наета, за да започне от пролетта на следващата година да представя предложения за закриването на въглищните централи в посочения срок. Основен обект на нейната работа ще са електроцентралите, които не са оборудвани за улавяне и съхраняване на на въглеродните емисии.

„Не може да бъде задоволително за една напреднала икономика като Великобритания да разчита на замърсяващи, въглеродно-интензивни 50-годишни въглищни електроцентрали“, заяви държавният секретар за енергетиката и климатичните промени. „С определянето на дата, когато въглищните мощности ще бъдат спрени, правителството естествено ще съсредоточи вниманието си върху енергийната сигурност“, смятат пък анализаторите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*