Нова велосипедна алея свързва Бургас със Защитена местност “Пода”

Напредва изграждането на велоалея, свързваща Бургас със Защитена местност „Пода“. Маршрутът вече е трасиран и предстои полагането на асфалтово покритие.

Новата велоалея е част от изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. Нейната дължина е над 4 км. Тя минава успоредно на път I-9 (ляво платно) и води от Пътен възел Юг към местността „Пода“. На следващ етап тя ще бъде продължена до Крайморие, за да осигури възможността да се стига с колело чак до този красив и туристически развит бургаски квартал.

8dc986743ffdb9f79ad612d28b2bb31c

Велосипедната алея е свързана с изграждащата се такава по бул. „Тодор Александров“. Тя е двупосочна, с габарит от 2,00 метра, и поради близостта с основния път извън урбанизираната територия ще бъде защитена със стоманена предпазна ограда.

Тази велоалея създава възможност да се качим на колелетата и от центъра на града да се придвижим до „Пода“, а впоследствие и до Крайморие по едно от най-живописните трасета в Бургас. Районът е основна спирка на десетки видове прелетни птици, които се хранят в бургаските влажни зони преди да продължат на юг.

1 коментар

  1. А после по старият път от Крайморие може да се стигне чак до Созопол

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*