Нови дизелови автобуси по улиците на Стара Загора

Във времето, в което електрическият транспорт набира скорост и някои градове по света дори експериментират с трасета с безжично зареждане, у нас някои общини се радват на дизелови автобуси. Община Стаа Загора наскоро се похвали, че четири нови автобуса, произведени в Полша и Чехия по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“, финансиран по ОПРР, са тръгнали по улиците на града. До края на ноември те ще станат общо 55.

diesel-buses-stara-zagora

За сметка на това машините са доста високотехнологични. Вратите им са с пневматично управление, със звуков и светлинен сигнал при отваряне и затваряне. В пътническия салон има редица удобства – пространство, с подходящи ръкохватки за майки с детски колички или трудноподвижни хора и платформа, под с противохлъзгащо покритие, информационни електронни табла с информация за маршрута на автобуса, монитор и 3 LED табла, както и говоряща система за информационно обслужване.

Двигателите на автобусите са дизелови с 6 цилиндъра и отговарят на екологично изискване EURO 6. Скоростната кутия е автоматична с тестов куплунг за диагностика, четене и съхранение на информация. Окачването е с въздушни възглавници. По изискване на възложителя „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, автобусите се наклоняват надясно при качване на пътниците,

Автобусите разполагат със система за видеонаблюдение и възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети. IP камери в реално време ще подават видеоинформация към центъра за контрол и управление на трафика и ще гарантират безопасността и сигурността, както на пътниците, така и на шофьора.

Автобусите са с GPS-приемници и допълнителни устройства, които позволяват включване към автоматичната система за контрол на движението и трафика в община Стара Загора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*