Над половината амазонски дървесни видове са застрашени от изчезване

Обширният регион на Амазонието в Южна Америка приютява една от най-разнообразните в света „колекции“ от дървесни видове, ала повече от половината от нея е в риск от изчезване поради продължаващите тенденции на обезлесяване, изсичане на гори за превръщането на терените в земеделски и животновъдни ферми, стоителството и други цели, казват учени.

amazonia-295886_1920

Изследователите заявиха, че ако последните тенденции продължат, между 36 и 57 процента от всичките около 15 000 амазонски дървесни вида вероятно ще бъдат определени като застрашени от изчезване. Учените базират своите критерии в проучването на Международния съюз за опазване на природата.

Проучването покрива около 5,5 млн. кв. км., обхващащи Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана. Изследователите са анализирали проучвания на амазонските гори и данни за настоящите и прогнозните дейности по обезлесяването в района.

„Много от видовете, за които говорим, че могат да са застрашени, се използват от амазонските жители ежедневно. Много други са от решаващо значение за икономиките в Амазония,“ каза екологът-специалист по консервация Найджъл Питман от Музея в Чикаго. Видовете, за които той говоеи, варират от дивите популации на икономически важни хранителни култури до ценни дървесни видове и няколкостотин вида, от които амазонските жители зависят за плодове, семена, слама, лекарства, етерични масла.

Дърветата също така са важни в техните екосистеми заради контрола на ерозията и смекчаването на климата.

„Учените бият тревога за обезлесяването в Амазонието в продължение на няколко десетилетия, а прогнозите сочат, че изчезването на горите ще продължи в обозримо бъдеще“, каза екологът Ханс дер Стеге от Центъра по природно биоразнообразие в Холандия. „Добрата новина е, че през последните 10 години темповете на загуба на горите в Амазония са намалели драстично.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*