Арктическите ледове се свиват – полярните мечки намаляват

Полярните мечки са намалели с над 30 на сто спрямо броя си от средата на века, тъй като глобалното затопляне постепенно топи Арктическите морски ледове, обявиха учени в най-подробния анализ на популацията на емблематичния хищник, правен някога.

polar-bear-674001_1280

В доклада си IUCN (Международният съюз за опазване на природата) смята, че има между 22 000 и 31 000 полярни мечки из Арктика. Учените казват, че този вид ще става все по-уязвим, тъй като местообитанието му ускорено се свива.

„Изменението на климата ще продължи сериозно да застрашава полярната мечка в бъдеще“, каза Ингер Андерсен, генерален директор на IUCN, във връзка с изследването. То се основава на актуализирани данни и нови прогнози за морския лед.

Документът казва, че има голяма вероятност „глобалната популация на полярната мечка да намалее с над 30% през следващите 35 до 40 години“, което в общи линии потвърждава констатациите от 2008 г. Андерсен призова всички близо 200 държави, които се събират на срещата на върха на ООН относно изменението на климата в Париж от 30 ноември до 11 декември, да ограничат емисиите на парникови газове, за да се забавят топенето на ледовете. IUCN групи учени, правителства и други експерти.

Броят на полярните мечки се е увеличил в някои региони през последните години благодарение на по-добраата защита и забраните за лов. Ала оценките за общата популация през последните десетилетия са неясни.

Свиването на морския лед, което през септември 2012 г. бе най-тежкото, откакто се правят сателитни наблюдения, ще направи още по-трудно за белите мечки да ловят своята храна – тюлените, които живеят на леда, се казва в доклада.

В „червения списък“ на ICUN полярните мечки са посочени като „уязвими“, най-малко застрашената категория от цяла класация, която завършва с „изчезнал“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*