Умря северен бял носорог – един от 4-те, останали на планетата

Един северен бял носорог, който е един от четирите единствени, останали на Земята, умря в неделя в „Зоо Сафари Парк“ в Сан Диего. Животното страдаше от бактериална инфекция и свързани с възрастта здравословни проблеми, съобщиха от зоологическата градина.

rhinoceros-768714_1280

Нола, 41-годишен носорог, доведен в парка в Южна Калифорния през 1989 г. като част от програма за развъждане, се влоши през уикенда след хирургична процедура на 13 ноември, направена за почистване на голям абсцес на таза, определен като източник на инфекция, посочиха от зоопарка. Животното с тегло 1800 кг. бе под постоянното наблюдение на ветеринарите. Влошаването през последните дни наложило евтаназия на носорога.

„Нола е емблематично животно не само за парка, но и в световен мащаб“, коментираха от зоологическата градина. „През годините милиони хора научиха за Нола и чрез нея – за тежкото положение на носорозите в дивата природа“.

Северните бели носорози са обявени за изчезнали в дивата природата през 2008 г. Причината е бракониерството заради роговете им, ценени на черния пазар заради предполагаеми лечебни свойства.

Другите три животни от вида се намират в резерват в Кения.

Учените продължават да не са сигурни дали северните и южните бели носорози са два различни вида или са подвидове помежду си. Правят се проучвания, за да се определи дали южните бели носорози, от които има по-малко от 20 000 на планетата, са генетично достатъчно сходни, за да могат да послужат като сурогатни майки за ембриони на северен бял носорог.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*