Алианс на 78 големи фирми призова цените за въглерода да забавят изменението на климата

Лидерите на 78-големи компании призоваха правителствата да включат цените на въглеродните емисии в политиките за ограничаване на глобалното затопляне. Това става броени дни, преди световните лидери да започнат срещата на върха на ООН за климатичните промени в Париж.

partnership-526413_1920

Изпълнителните директори на компании с общ годишен оборот от 2,1 трилиона долара написаха отворено писмо до световните лидери, в което казват, че едно амбициозно споразумение в Париж би помогнало не само за опазването на климата, но и за постигане на икономически растеж и работни места.

Зад това становище застанаха главните изпълнителни директори, участващи в Световния икономически форум, от компании, сред които са HSBC, Siemens, SOHO – Китай, PepsiCo, Engie, Mahindra Group, Tata, Nestle, BT Group, Unilever и PwC.

„Ние вярваме, че ефективни политики за климата трябва да включват експлицитни или имплицитни цени на въглерода,които се постигат чрез пазарни механизми или синхронизирани законодателни мерки, съгласно националните предпочитания“, пишат те.

Подобен подход би „отприщил нисковъглеродни инвестиции и трансформирал съществуващите тенденции при емисиите в значителен мащаб“, добавят бизнесите. Шефовете отбелязват, че техните компании са предприели редица доброволни мерки за намаляване на своите екологични и въглеродните отпечатъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*