Нова технология обезсолява вода чрез електрошок

Светлите умове в MIT не спират да изобретяват нови и нови полезни неща. Сега те са разработили начин за отделяне на солта от водата, който е лесен, евтин и ефективен.

water

Използвайки електрически ток, екипът открил как съвсем буквално може да „шокира“ солта от водата. Техниката, според тях, може да се използва за помощ за засегнатите от бедствия, нуждаещи се от прясна питейна вода. За процеса учениет твърдят, че е достъпен и избягва някои от неудобстванта, свързани с други методи за обезсоляване като задръстването на филтри или голямото количество енергия, необходима за възвиране на водата.

Това е „фундаментално ова и различна система за разделяне“, казва мартин Базант, професор по инженерна математика в Масачузетския технологичен институт“. Той и неговият екип казват, че подходът е сравним с конвенционалните методи. Техниката, наречена шокова електродиализа, не разчита на бариери за пречистване на натриевите частици от водата. Вместо това се използва порест материал – наречен фрита – изработен от малки стъклени частици. Електроди, прикпрепени отстрани, прилагат електрически ток към потока вода вътре. Тогава се разделят водата, която е богата на со, и тази, която е освободена от солта. Когато токът се увеличи до определена точка, „ударна вълна“ създава ярко разцепване между потоците, които могат да бъдат разделени в различни канали. Прясната вода може да бъде събрана за пиене.

Практичността на системата позволява тя да се мащабира за различни цели. Освен това електрическият ток е способен да убива бактериите, така че решението може да се използва за цялостно обеззаразяване на вода в райони на бедствия или например фракинг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*