2015 е най-жежката година досега

Тази година ще бъде най-горещата в историята досега, а 2016 г. би могла да бъде и по-гореща поради климатичния феномен Ел Ниньо. Това заяви Световната метеорологична организация в сряда, предупреждавайки, че бездействието относно изменението на климата може да доведе до повишаване на температурите с 6 градуса по Целзий или повече.

Все пак решенията, които ще се вземат на срещата на върха на световните лидери в Париж, започваща в понеделник, биха могли да удържат повишаването на глобалната температура в рамките на 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена. Тази цел бе заложена през 2010 г. Тя трябва да предотврати опасното изменение на климата.

tree-64311_1920

„Да, все още е възможно да се спази целта от 2 градуса, но колкото повече чакаме действия, толкова по-трудно ще бъде,“ заяви генералният директор на СМО Мишел Жаро. „Имате сценарии, които предвиждат много силни решения, много бързо и рязко намаляване на емисиите на парникови газове, а имате и друг сценарии – при който не се търси промяна и той завършва с допълнително затопляне с 5-6 градуса, може би дори и повече. Това ще зависи от решенията в Париж.“

Предварителната оценка въз основа на данни от януари до октомври показва, че глобалната средна температура на повърхността за 2015 г. е била с около 0.73C над средното ниво от 14 градуса (което се отнася за периода 1961-1990 г. )и с около 1С над прединдустриалните времена (1880-1899), съобщи Световната метеорологична организация. „Всичко това е лоша новина за планетата“, заяви Жаро.

Годините 2011-2015 са били най-горещият петгодишен период в историята. Температурите в този интервал са с около 0.57C над тези от периода 1961-1990.

Глобалните температури океана са безпрецедентни за периода. Няколко наземни терена – включително континенталната част на САЩ, Австралия, Европа, Южна Америка и Русия – са отчели температурни рекорди с големи маржове.

„Сесетте най-топли години в света са се случили всички след 1998 г., като осем от тях са от 2005 г. насам“, каза СМО.

Следващата година може да бъде даже по-топла – нивата на парникови газове в атмосферата се повишават до ново рекордно всяка следваща година в последните 30 години,а и Ел Ниньо ще продължи през 2016.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*