Проф. Шабан за истинската цена на „био“ зеленчуците

„Когато влезем в магазина и застанем пред щанда за органични плодове и зеленчуци, виждаме, че цената е по-висока; така е и в други страни, където се предлагат „био“ продукти. Но даваме ли си сметка каква е цената тези плодове и зеленчуци и на другите, отглеждани по не-органичен метод?“ – това запита проф. дсн Нидал Шабан, преподавател в Лесотехнически университет – София, по време на форума „Пристрастеността на Европа към пестицидите“, организиран днес от Грийнпийс Бъгария във Френския културен институт. „Естествено, че не ни се ще да даваме повече пари, нали?“ – съгласява се професорът.

DSC_1593

„Но колко пари даваме ние за болното си тяло, когато се храним с вредна храна,“ отговори той сам на реторичния въпрос за по-скъпите био-продукти. Храната е нашето лекарство и нашата отрова, припомни той. Хранта ни може да ни прави здрави и да ни разболява. Когато се храним с плодове и зеленчуци, пръскани с пестициди, ние поемаме отрова, а това ни прави болнави. Така в крайна сметка спестяването на пари от чиста храна води до разходи за здравни услуги.

Заедно с това е важно да знаем кога какво да ядем, припомни проф. Шабан. „Ядете ли салата от домати и краставици? Може би, но знаете, че сега е есен – сега природата не дава такива плодове и зеленчуци, но за сметка на това е време за спанак, лапад, цвекло, ряпа – есенни зеленчуци“, добави професорът.

2 коментара

  1. За втори път намирам грешка в правописа, този път в изписването на „не-органичен“.
    Правилното изписване е „НЕОРГАНИЧЕН“!!! Представките, в случая „НЕ“, се пишат СЛЯТО, а не разделно!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*