Биологичното земеделие е възможно, но се нуждае от реална подкрепа

Добрите екологични земеделски практики съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и в България. За да станат те по-популярни, обаче, се нуждаят от подкрепа – политическа, финансова и обществена. Здравето ни и това на децата ни са основните причини да положим усилие да направим това. Изводът е резултат от първият организиран от „Грийнпийс“- България форум за екологично земеделие на тема „Пристрастеността на Европа към пестицидите и как екологичните решения могат да процъфтят“. Събитието насочи вниманието към проблемите, свързани с разрушителните въздействия на индустриалното земеделиеи в частност употребата на агресивни химикали в този процес.

Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората.

fruit-1004887_1920

„Подкрепяме земеделие, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите, пчелите и други изключително важни опрашители. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея“, коментира координаторът на кампанията на „Грийнпийс“- България за екологично земеделие, Меглена Антонова.

Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява нашата вода и почва и води до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги като опрашването са изложени на риск. Ефектът върху храната, която ядем, е очевидна причина за безпокойство. В същото време съществува и друга система – екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.

Д-р Стоилко Апостолов сподели сравнителни данни относно разликата в наличието на полезни вещества между конвенционално-отглежданите и биологичните продукти, като например изследвания, които отчитат от 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С при био зеленчуци и плодове.

Павлин Пантов, биопроизводител на ябълки, сподели многобройни иновации, които той предлага като решения при отглеждането на ябълкови градини. Някои от по-находчивите включват лекуване с хомеопатични средства, освобождаване на феромони за предотвратяване на разпространяването на ябълковия плодов червей, както и използване на данни от метеорологична станция за предвиждане на появата на вредители или болести.

Фермерите, които прилагат екологични земеделски практики, се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат тази работа, показва практиката. В своята работа те са изправени пред редица трудности като сложни административни процедури, неадекватни наредби, дефицит на човешки ресурси и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*