Водната ефективност е също толкова важна като енергийната ефективност

Водните ресурси, с които разполагаме, също трябва да се защитават, ала прясната вода е богатство, което ние тук не оценяваме. В днещно време непрекъснато се говори за енергийна ефективност, но почти никой не споменава нищо за водна ефективност, заяви проф. дсн Нидал Шабан, преподавател в Лесотехнически университет – София, по време на пъвия по рода си форум „Пристрастеността на Европа към пестицидите“, организиран от Грийнпийс България.

DSC_1593

„Говоря за пестенето на водата и много хора се оплакват, че е суша. Но не, вие тук не знаете какво е суша. Идете при хората, които живеят по поречието на рка Йордан, и говорете с тях за земеделие, да ви кажат що е то суша!“ -възмущава се професорът.

Постигането на водна ефективност в селското стопанство, особено когато става дума за органично земеделие, е комбинация от няколко мерки, които следва да се прилагат съвкупно. На първо мяяато, разбира се, е изборът на подходящи поливни системи за насажданията. Капковото напояване се счита за един от най-добрите подходи.

Не по-малко важно е поливането да се извършва вечер. Тогава изпарението на водата е много по-слабо. Само това може да доведе до 50% по-голяма ефикасност на поливането.

Мулчирането е също толкова съществено. Покриването на земния слой с компонент, които намаляват нагряването от слънчевите лъчи и по този начин намаляват изпарението, може да се прави със сено, слама, дървесни стърготини и др.

Наред с това е желателно да се събира дъждовна вода във варели и цистерни и да се полива с нея, за да се щади прясната питейна вода, препоръчва проф. Шабан.

За тревистите култури и ливади е хубаво да се знае, че трева, оставена да израсте по-високо, е по-устойчива и икономисва от поливане, добавя професорът.

1 коментар

  1. Къде мога да намеря изказванията на проф. дсн Нидал Шабан от този форум???

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*