Unilever реши, че към 2030 г. ще използва само възобновяема енергия

Paul_Polman_Unilever
Пол Полма, главен изпълнителен директор на Unilever. Снимка: CC-BY-SA 4.0, Stefan2901

Производителят на потребителски стоки Unilever заяви, че ще премине към използване само на енергия от възобновяеми източници до 2030 г. Компанията ще прекрати използването на енергия от въглища до 2020 г. С това тя стана една от компаниите, които се надпреварват да поемат „зелени“ обещания в навечерието на световната среща на върха на ООН за климата в Париж.

Unilever е една от 81 компании, заедно с конкурентите Nestle и Procter & Gamble, които обявиха определени цели за намаляване на емисиите от бизнеса си с цел ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.

Главният изпълнителен директор на Unilever Пол Полман е водещ застъпник на идеята, има икономическа обосновка за въвежданетон а мерките за устойчивост.

„Ако ние не се справим с климатичните промени, няма да постигнем икономически растеж. Това е проблем за всички фирми, не само Unilever. Затова ние всички трябва да действаме“, заяви Полман в изявление. Той е част от група на бизнес лидери, които искат правителствата да се ангажират с нулеви нетни емисии до 2050 г.

Съгласно поставените цели през 2010 г., Unilever има за цел да стане компания, захранвана изцяло от възобновяеми източници на енергия. Фирмата е определила междинна цел за възобновяемите източници на енергия, която е да покрива 40% от своите енергийни нужди от ВЕИ до 2020 г. Сега предприятието вдигна този процент на 50%.

Unilever заяви, че иска всичката електроенергия, която купува от мрежата, за да идва от възобновяеми източници до 2020 г.

По-рано тази година и IKEA обяви, че планира да инвестира сериозно във възобновяеми енергийни източници, така че да може всичката енергия, от която се нуждае в своите офиси и магазини, да се добива изцяло и само от чисти източници до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*