София готви схема за споделени обществени велосипеди?

Столичната община обяви концесия за обществена обменна велосипедна система, която предвижда изграждането на 33 велообменни станции с повече от 400 велосипеда в широкия център на София. Това съобщи пред БТА Зафир Зарков – общински съветник от ГЕРБ и председател на работната група, която изработва документацията по подготовката на концесията.

biking-in-the-city

Докладът предстои да бъде разгледан в ресорните комисии към Столичния общински съвет през следващата седмица, а след това и от самия Съвет. Вносител е кметът на София Йорданка Фандъкова, тъй като единствено кметовете на общини имат право да внасят предложения за концесии.

По думите на Зарков идеята е в тези 33 велообменни станции да има 20 места за велосипеди. Предвидено е велосипедите да са с нестандартни части, стоманени рамки, уникален дизайн, за да бъдат лесно разпознаваеми при кражба. Те ще имат вградени GPS устройства, а информационна система система ще показва колко са наличните колела в отделните пунктове. Операторът ще трябва да осигури мобилни екипи за препозициониране на велосипедите, обясни Зарков. Той отбеляза, че фирмата-концесионер трябва да представи цялостна концепция за системата, за достъпа до нея, както и за дизайна на велосипедите.

Особено важно, според Зафир Зарков е, че през първия половин час ползването на велосипедите ще бъде безплатно. Важно е обаче след това да се заплаща, защото иначе има опасност от злоупотреби, посочи Зарков. Той обясни, че конкретната цена на услугата ще бъде предложена от операторите. „Това обаче не е система, която генерира доходи. Общата практика показва, че такива системи се издържат от рекламоотдаване“, каза Зарков. Той уточни, че в концесията е предвидено във „втора зона“ в центъра да има 150 „ситилайта“ /рекламни съоръжения/, които да бъдат източник на приходи. Реклама ще има и по самите велосипеди.

Минималното годишно концесионно плащане започва от малко над 93 хил. лева. Концесията е предвидена за срок от 8 до 12 години.

Зафир Зарков посочи, че идеята за обществените велосипеди е подкрепена от неправителствени организации като например „Велоеволюция“.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*