Бил Гейтс стартира инициатива за чиста енергия за няколко милиарда долара

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс постави началото на многомилиардна инициатива за чиста енергия, фокусирана върху научно-изследователската дейност в областта. Тя ще бъде обявена пред държавните глави днес по време на откриването на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Париж. Гейтс обяви инициативата в Туитър преди няколко часа.

Bill_Gates

Той и група развиващи се и развити страни ще стартират инициативата Clean Tech, в кято държавите ще се ангажират даятудвои своите изследвания за технологиите за чиста енергия. Това трябва да стане до 2020 г. Частните инвеститори ще увеличат своите собствени инвестиции в сектора.

Очаква се анонсът на Гейтс да провокира и други страни да последват примера.

Гейтс ще се присъедини към индийския премиер Нарендра Моди, американския президент Барак Обама и френския президент Франсоа Оланд за обявяването на инициативата по време на откриването на срещата на върха. За Индия, третият по големина източник на емисии на парникови газове в света, достъпът до технологии за добив на чиста енергия е в основата на цялата национална стратегия за борба с изменението на климата. Индия твърди, че развитите страни трябва да помогнат на бедните страни да получат достъп до технологии за възобновяема енергия, като им помогнат да намалят разходите си и като премахнат бариерите пред разпространението на такива технологии като например правото на интелектуална собственост.

„Това е едно от анй-важните неща – как да подобрим чистите технологии и да дадем на най-бедните страни достъп до тези технологии“, цитиран бе Гейтс.

1 коментар

  1. То и аз имам идея от осем години
    за чиста и безплатна енергия ,
    ама май никой не се инересува. Дори един физик с повече съкращения пред името ми каза че не знае защо ама няма да стане. Иначе браво на Бил.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*