Париж е домакин на 21 конференция за климата

От днес до 11 ноември френската столица е домакин на международната конференция за климата. На нея се очаква да бъде прието историческо споразумение за борба с глобалното затопляне и ограничаване на емисиите на парникови газове, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

paris-843229_1280

Конференцията официално се открива днес, но преговорите започнаха още вчера, предвид огромната работа, която трябва да се свърши. За утре

На церемонията днес ще присъстват държавни и правителствени лидери на редица страни. Към 24 ноември 147 държавни и правителствени ръководители са приели поканата на френските организатори на форума да дойдат в Париж за официалното откриване, посочва сайтът на конференцията www.cop21.gouv.fr.

Френският външен министър Лоран Фабиюс ще бъде официално избран за председател на конференцията за климата, а след това речи ще произнесат френският президент Франсоа Оланд, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и самият Фабиюс. После лидерите ще си направят обща снимка и след това всеки един от гостуващите 147-те държавни и правителствени глави ще произнесе кратко слово. Предвид големия брой на ораторите, тези речи ще се произнасят едновременно в две пленарни зали на конферентния център в Бурже, наречени на двете френски реки – Сена и Лоара. Речите ще бъдат прекъснати от официален обяд, даден в чест на лидерите. Вечерта пък френският президент ще даде официална вечеря за лидерите във френското президенство.

Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки. Съкратено конференциите за климата на страните по конвенцията са наричани конференции COP, което идва от английското Conference of parties. Към СОР се добавя цифра, която отговаря на броя на конференциите. Така че в Париж се провежда COP21, тоест Двадесет и първата годишна конференция на страните по конвенцията за климатичните промени на ООН.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*