Боклук може да осигури тока на големите градове в Африка

Енергия, произведена само от боклуци, може да захранва с електричество около 40 милиона домакинства в Африка през 2025 г. Това показва едно проучване от Съвместния изследователски център – вътрешното звено за научни услуги на Европейската комисия. Използвайки съществуващи данни за отпадъците и градския прираст на населението, учените са измерили общия енергиен потенциал на градските твърди отпадъци в цяла Африка, чрез преработка във вид на изгаряне или добиване на метан от сметищата.

garbage-65663_1280

Проучването разкрива, че градският боклук на Африка е можел да генерира 62,5 тераватчаса (TWh) електроенергия през 2012 г., ако е бил използван в инсталации за енергия от отпадъци – например такива, в които се гори боклук или ако се използва метан от гниещите отпадъци за генериране на електричество. Това число може да се увеличи до 122,2 TWh през 2025 г., тъй като подобе вид електроцентрали растения стават все по-ефективни и по-широко разпространени, се казва в документа. За сравнение, общото потребление на енергия в Африка през 2010 г. е 661.5 TWh.

Ала изследователите са открили огромна разлика в производството и управлението на отпадъците от страна до страна. Някои данни говорят за спад в „производството“ на подходящи отпадъци през следващото десетилетие. И все пак, дори и ако това се случи, битовите отпадъци пак биха могли да произвеждат енергия за 27 милиона семейства през 2025 г., въз основа на средните данни за потреблението на електроенергия в африканските домакинства през 2010 г., казват изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*