Подводни балони могат да съхраняват енергия от възобновяеми източници

Слънчевите и вятърните енергийни системи произвеждат все повече енергия, но традиционните енергийни източници често остават необходими за подкрепа в пиковите часове или за допълване във времето, когато възобновяемите системи няма как да работят – през нощта, например. Така канадската новостартирала фирма Hydrostor е измислила система за подводни балони под налягане, които могат да съхраняват енергия от възобновяеми източници, докато тя стане необходима. Това може да намали необходимостта от дизел или газ като резервен източник на електрозахранване.

underwater-balloons_1024

От компанията твърдят, че това решение може да осигурява енергия два пъти по-дълго, колкото най-добрите батерии, които са налични днес на пазара, и на много по-ниска цена. Първото съоръжение от този вид вече работи. То е било изградено в езерото Онтарио в близост до Торонто. Поредицата подводни балони в него са на 55 метра под повърхността на водата са свързани към електрическата мрежа.

Материалът, използван за подводните балони – известни като акумулатори – е същият, използван за издигане на потънали кораби от дъното на океана. Сгъстеният въздух е сърцето на системата: излишната енергия се превръща в сгъстен въздух, като същевременно топлината, генерирана от процеса, се съхранява чрез топлообменници.

Когато се изисква допълнителна електроенергия в мрежата, естественото налягане на езерото се използва за изпомпване на въздуха от балоните обратно към наземните системи, където той задвижва турбина за генериране на електричество. Балоните в езерото Онтарио са в състояние да задържат достатъчно енергия за захранване на 330 жилища и разработчиците на системата твърдят, че конструкцията може лесно да се мащабира.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*