150 предпазители на електрическите стълбове ще пазят птиците по Виа Понтика

На електрическите стълбове в района на Малко Търново и Ахтопол вече са монтирани 150 нови предпазители за птици. Така те ще са по-безопасни за прелитащите пернати, преминаващи по най-големия миграционен път от Европа към Африка – Виа Понтика.

flock-378676_960_720

По Виа Понтика мигрират 78% от белите щъркели, цялата популация на розов пеликан, както и изключително редкият царски орел. Птиците кацат за почивка върху стълбовете от електропреносната мрежа и това често е причина за инциденти. През 2012 г. в района на Малко Търново е имало 40 загинали бели щъркела. Намирани са и обгорени чапли и дребни дъждосвирцоподобни птици.

В България има 37 соколоподобни птици, 9 вида нощни грабливи птици, два вида щъркели и два вида пеликани и всички те са застрашени от сблъсъци с електрическата мрежа. С инсталирането на предпазните устройства върху местата за кацане се очаква броят на птиците-жертви да бъде ограничен до минимум.

Предпазителите са осигурени със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. По същата програма от ПП „Странджа“ е оформен и туристически маршрут, който следва Виа Понтика. По него са изградени кули за наблюдение, поставени са и табели с информация за пернатите, които прелитат над Странджа и по брега на Черно море.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*