Anadarko осъдена да плати 159,5 млн. долара за разлива в Мексиканския залив

Федерален щатски съдия нареди на компанията Anadarko Petroleum Corp да плати $ 159 500 000 глоба, съответстваща на дела на компанията в петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г., най-големия в историята на американските офшорни дейности по добив на петрол.

Defense.gov_photo_essay_100506-N-6436W-023

В решението си окръжен съдия Карл Барбие от Ню Орлиънс пише, че Anadarko не е виновна за разлива. Но, пише в решението, 25-процентният дял на дружеството в “Макондо” превръща фирмата в част от „замърсяващото предприятие”, отговорно за еко-бедствието, което започна с взривяването на нефтената платформа Deepwater Horizon, убивайки 11 работници.

Санкцията се равнява на 50 долара на барел петрол, изтекъл в океана. Това е много под прага от 1100 за барел, или $ 3.51 милиарда, каквито Барбие можеше да наложи на компанията по силата на Закона за чистотата на водите в САЩ.

Глобата от 159,5 милиона „постига баланс между липсата на виновност у Anadarko и изключителната сериозност на този разлив,” пише Барбие в решението, разгърнато на 34 страници.

Правителството очакваше санкция за Anadarko под $3.51 милиарда, но “значително над $1 милиард”, отразявайки тежестта на проблема с разлива. Anadarko от своя страна каза, че никаква глоба не би била оправдана. Компанията заяви, че може да обжалва решението и че “санкционирането на дружество, което не е оператор (на разбития петролен кладенец) , за събития извън неговия контрол, е в противоречие с целта на Закона за чистата вода.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*