Дубай планира да има слънчеви панели на всеки покрив до 2030 г.

Вицепрезидентът и министър-председател на Обединените арабски емирства и емир на Дубай наскоро обяви, че иска покривите на емирството да бъдат покрити със слънчеви панели не по-късно от 2030 г. По данни на The National, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е обявил стратегията “Чиста енергия за Дубай 2050” в края на миналата седмица с цели да направи емирството глобален център на зелената енергия. В плана е включена и инициатива да се сложат слънчеви панели на всеки един покрив в града през следващите 15 години.

solar-cells-59792_640

Шейх Мохамед бин Рашид разкри и плановете си за нова “свободна зона”, наречена “Зелената зона на Дубай“, която е предназначена за привличане на научно-изследователски и развойни центрове и нововъзникващи фирми за системи за чиста енергия в града. Планът включва “Зелен фонд Дубай“ на стойност 27 млрд. Щатски долара. Той ще осигурява „лесни кредити за инвеститорите в сектора на чистата енергия” с ниски лихвени проценти.

Общата “Стратегия за чиста енергия в Дубай“ определя цел от 7% чиста енергия за града до 2020 г., с по-нататъшни цели 25% до 2030 г. и 75 процента до 2050 г. Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум си има свой соларен парк, който ще вкарва невероятните 5000 мегавата соларна мощност до 2030 г.

“Стратегията има за цел да осигури 75 на сто от енергията на емирството през чисти енергийни източници до 2050 г., което отразява нашия ангажимент да създадем устойчив модел на пестене на енергия, който да може да се прилага в цял свят, както и да подкрепяме икономическия растеж, без да вредим на околната среда и природните ресурси”, заяви шейхът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*