Най-големият соларен парк в Европа официално заработи

Откриването на соларния парк Cestas в деня, в който световните лидери се събраха в Париж за откриването на преговорите за климата, не е случайно.

300-мегаватовият слънчев парк апочна да подава енергия към мрежата още в края на октомври. Разработчиците искат да подчертаят значението на енергията от възобновяеми източници за целите на преговорите за климата в Париж и по тази причина решиха да направят официалното откриване във вторник, когато започна същинската част от преговорите за климата.

cestas-solar-largest.jpg.662x0_q70_crop-scale

За да направят този жест, разработчиците са поработили здраво, тъй като за спазвнето на срока си те е трябвало да инсталират по 15000 модула ежедневно, работейки с по 15-20 камиона компоненти всеки ден.

Най-големия соларен парк в Европа обхваща 250 хектара земя. Той ще произвежда над 350 гигаватчаса годишно. Това е толкова, колкото е необходимо на френския град Бордо и е еквивалентно на една трета мощността на атомна електроцентрала от вида, от който черпи повечето от електроенергията си Франция през последните десетилетия.

Комбинацията от много южно френско слънце, разумно достъпни парцели земя и евтини слънчеви панели, произведени в Китай, е позволило договорът за този соларен парк да се сключи при цена от 10,5 евроцента на киловатчас.

„Слънчевата енергия става все по-конкурентноспособна. Нашата цена е значително по-ниска, отколкото тази на най-новата атомна централа, която Франция ще изгради в British Hinkley Point“, заяви Хавиер Барбаро, главният изпълнителен директор на компанията-разработчик на соларния парк.

Снимка: neoen

2 коментара

  1. Никой не казва,колко тона въглерод е отделен за производството на панелите.

  2. Ако 300 мегаватовия парк произвежда 350 гигаватчаса годишно, това прави средно 1170 часа годишна работа (при пълна мощност) или средно двевно малко повече от 3 часа. Да им многото южно френско слънце.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*