Луд художник донесе 80 тона лед от Гренландия в Париж

Жителите на центъра на Париж се изправиха пред „смразяваща“ творба в четвъртък, която беше насочена към преговарящите на Световната среща на ООН за климата. 80 тона лед от Гренландия бяха оставени да се топят стопи бавно по калдъръма пред Пантеона.

legtomb-596506_960_720

Ледът е взет от фиордите на Гренландия и докаран в Париж като част от инсталация на художника Олафур Елиасон, известен най-вече с изграждането на водопади в Ню Йорк Сити през 2008 г. и изкуствено небе в галерията Tate Modern в Лондон през 2003 година.

„Надявам се това произведение на изкуството действително да се преодолее пропастта между данните, учените, политиците и държавните глави и да им покаже как хората се чувстват,“ каза той за инсталацията си, наречена „Леденият часовник“. Художникът казва, че се надява инсталацията да вдъхнови амбициозно глобално споразумение за ограничаване на изменението на климата сред преговарящите от 195 страни, събрали се на срещата на върха в Париж.

Ледът е изваден от Нуук Фиорд в Гренландия и транспортиран в хладилни контейнери по море до Дания. След това е транспортиран с камиони до Париж, където работници с каски са ги наредили в сряда вечер. Блоковете, някои по-високи от 2 метра, привлякоха публика още в четвъртък сутринта, топейки се ред Пантеона.

„Това наистина показва връзката между човека и природата, защото съществуването този лед е само временно, като е временно и нашето съществуване““, каза Кевин Аврил, който работи наблизо и бе слязъл да ртазгледа по-отблизо инсталацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*