Над 11 000 норвежци искат да стрелят 16 вълка

С решение, което навярно ще озадачи еколозите по цял свят, Норвегия даде ход на ловния сезон за отстрел на вълци. Общо 11 571 души са се регистрирали за разрешителни, за да отстрелят 16 животни. Според някои оценки, това е половината от популацията на вълци в страната, като се има предвид, че са останали общо около 30 екземпляра в дивата природа.

wolf-725388_960_720

Официалните власти твърдят, че ловът е необходим за защита на добитъка. По техни данни, около 1500 овце биват убити всяка година в страната от вълци. Все пак това е „капка в морето“ в сравнение с 2 милиона овце, отглеждани от земеделските производители в Норвегия всяка година. Освентова цифрата е нищожна на фона на всичките 100 000 овце, които умират всяка година поради „несвързани обстоятелства“. Според доклад The Guardian, норвежките земеделски производители пращат овцете си да бродят из пасищата свободно, без какъвто и да е надзор, поради което стадата им често страдат от болести, удавяне, фатални падания и дори сблъсъци с преминаващи влакове. Заплахата от вълците изглежда незначителна в сравнение с тези други, съвсем предотвратими опасности.

timber-wolves-907680_960_720

Норвежките политики за вълците поставят страната извън рамките на европейските политики и собствените й заявени цели за опазване на дивата природа. Вълците са били напълно унищожени в Норвегия през 1960-те години, преди да бъдат върнати отново през 80-те. От 2010 г. страната е вписала вълците като критично застрашен вид, което предполага забрана за лова им, освен при „изключителни обстоятелства“. И все пак правителството е издало хиляди разрешителни за лов. В същото време, според еколозите, женските животни за разплод на територията, обитавана от вълците, не са достатъчно много, за да може да се поддържа популацията.

И, наред с всичко това, в Норвегия съществува и проблем с нелегалния лов на вълци, който също ще ощети популацията и който, в общи линии, остава несанкциониран до момента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*