Растителна лампа доставя светлина за отдалечени райони в Перу (видео)

В някои части на света, които нямат постоянен достъп до електроенергийната мрежа, намиране на ток за базови неща като вечерното осветление са постоянно предизвикателство. Въпреки, че хората могат да си светят с керосинови лампи, това не е добро решение, защото тези осветителни тела излъчват много нездравословни изпарения.

За щастие на жителите на Нуево Сапоса – отдалечена местна общност в Перу – те са били избрани за получатели на експериментални „растителни лампи“. Лампите са разработени от изследователи в Университета на технологии и инженеринг. Те могат да работят в продължение на 2 часа на ден и да осигуряват ярка LED светлина при ниска консумация на енергия, която в този случай се добива от хранителни вещества от растенията и самата почва.

plant-lamp

Обширните тропически гори в околностите на селото са част от това, което поддържа селото откъснато от електрическата инфраструктура на страната. В същото време обаче огромното количество растителност района ще бъде идеалният ресурс за изграждане на повече от „растителните лампи“. Те ще се захранват само от свободните електрони от микроорганизми, освобождавани от растенията по време на техния растеж, казват учените.

Освен, че ще помагат на местните жителите да си готвят храна и да работят, а също и да се забавляват вечер, когато слънцето е залязло, „растителните лампи“ Nuevo Saposoa ще имат и други ползи – те ще осигуряват на децата от селото допълнителни светли часове за четене, писане и училищна подготовка. Образование в района не е много силно, затова се очаква лампите да изиграят важна роля.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*