Мъск: само въглероден данък може да спаси света

Бихме могли да наблюдаваме преход към чиста енергия в следващите 15 до 20 години, ако всички страни приложат повсеместен данък върху въглеродните емисии, убеден е щефът на Tesla Елън Мъск. Говорейки пред студенти в Сорбоната в Париж, той обяви, че липсата на данък върху въглеродните емисии по своята същност е „скрита въглеродна субсидия в размер на 5,3 трилиона долара на година“. Мъск призова студентите в Сорбоната да агитират и да лобират пред своите правителства да прилагат подобен данък.

credit-squeeze-522549_960_720

„Ако страните се споразумеят за въглероден данък и той бъде реален, а не символичен, …бихме могли да видим преход [към чиста енергия], който има 15- до 20-годишна времева рамка, а не 40- или 50-годишна времева рамка“, каза Мъск. Другият вариант, който може да се случи, е „повече изселвания и разрушения, отколкото тези във всички войни в историята… взети заедно“.

Данъкът, според Мъск, трябва да бъде „неутрален спрямо доходите“, което означава, че докато въглеродния данък се увеличава, другите данъци, като например потребителските и данъците върху труда, следва да бъдат намалени. Шефът на Tesla смята, че налогът върху въглерода трябва да бъде приложен възможно най-скоро и че „ще има огромно въздействие върху благосъстоянието на света“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*