Термоелектрически мебели зареждат телефона от топлината на кафето

Всичко около нас – уреди, осветление, компютри и дори чаши кафе – излъчват топлина, която се разсейва във въздуха, оставайки неизползвана. Какво би станало, ако можехме да уловим тази енергия и я трансформираме в електричество? Двама студенти по дизайн от Института за взаимодействие в Копенхаген са измислили идеята за инсталиране на топлоелектрическа технология в… плот от IKEA. Горната част на масата може да използва топлината от купа гореща супа, чиния с храна или чаша кафе и да я превърне обратно в електричество, което може да се използва за зареждане на електронни устройства.

heat-harvest-ikea-1-1020x610

Виханга Гор и Сергей Комарденков измислили това, което са нарекли „топлинна жътва“, в Space 10, изследователска лаборатория, управлявана от IKEA.

„Ние си представяме два възможни продукти, които използват технологията“, казва Гор, един от съавторите на хрумката. „Първата е – плотове за маси, които извличат топлина от горещите предмети, поставени върху тях. Вторият продукт са термопоглъщащи подложки, които бихте могли да поставите под телевизионни декодери или захранващи адаптери и въобще всякакви устройства, излъчващи топлина“.

Идеята се основава на принципа, че температурните разлики между две повърхности могат да генерират електричество. IKEA вече продава широка гама от безжични устройства за зареждане, така че скокът към термо-зарядните навярно нямада е дълъг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*