Кристин Лагард призовава за „мъдри“ налози върху горивата

Кристин Лагард, снимка: Мари-Лан Нгуйен, CC BY 3.0

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за данъчни реформи, които да бъдат включени в глобалното споразумение за климата така, че да стимулират потребителите да намаляват потреблението си на енергия и да търсят по-чисти горива.

Кристин Лагард, снимка: Мари-Лан Нгуйен, CC BY 3.0
Кристин Лагард, снимка: Мари-Лан Нгуйен, CC BY 3.0

В становище за немския ежедневник Die Welt Лагард заяви, че цената на емисиите на парникови газове следва да бъде в центъра на усилията за справяне с изменението на климата. „При една по-справедлива цена на въглеродните емисии ще се насърчи икономията на енергия, ще се засили търсенето на по-чисти енергийни източници, ще се стимулират зелените инвестиции“, заяви Лагард. Тя добави, че промените в цените могат да бъдат постигнати чрез енергийни данъци.

Лагард заяви, че най-добрият начин да се процедира би било да се допълнят съществуващите данъци върху горивата с данък въглеродни емисии, който следва да обхване въглищата, природния газ и другите петролни продукти. Топ-финанситката обаче подчерта, че данъците трябва да се прилагат „мъдро“.

„Мъдри данъци трябва да бъдат въведени, стъпка по стъпка, така че бюджетите и домакинства могат да се приспособят и новите технологии да могат наистина да получат импулс“, каза тя. По думите й, Париж наскоро изведе наяве най-лошата страна на човечеството, но Срещата на върха на ООН за климата е една възможност човечеството да покаже най-добрата си страна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*